Lapsiperheiden perhetyön asiakkaaksi voi Espoossa jatkossa hakeutua myös suo-raan, mikäli sote-lautakunta 27.1.2011 kokouksessaan hyväksyy esityksen.
Yksilöllisten tarpeiden perusteella voi saada myös entistä tiiviimpää ja pidempikestoista palvelua.
Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään 27.1. kokouksessa, että espoolaisten perheiden pääsyä lapsiperheiden perhetyön asiakkaiksi helpotetaan 1.2.2011 alkaen. Silloin kuntalaiset voivat hakea palvelua itse suoraan lapsiperheiden perhetyöstä. Tähän saakka palvelujen piiriin on päässyt vain esimerkiksi neuvolan, päivähoidon, lastensuoje-lun, perheneuvolan tai vammaispalvelujen kautta.
Lapsiperheiden perhetyö sisältää ohjausta ja neuvontaa sekä lasten- ja kodinhoidollista kotipalvelua. Sitä on tarjottu pääsääntöisesti alle kouluikäisten lasten perheille tilapäisesti alentuneen toimintakyvyn, perhetilanteen, sairauden, synnytyksen, vamman tai muun syyn perusteella. Palveluilla tuetaan perheitä arjesta selviytymisessä ja pyritään ehkäisemään perhetilanteen vaikeutuminen.
Palvelu on tähän asti ollut tilapäistä ja lyhytkestoista, enimmillään kuuden kuukauden ajan. Jos lautakunta hyväksyy esityksen, niin jatkossa palvelua voi saada yksilöllisen tarpeen perusteella enintään vuoden ajan. Lisäksi enemmän tukea tarvitsevat perheet voivat saada tiiviimpää, tehostettua kotipalvelua. Tätä tiivistä palvelua tarjotaan aluksi vammaisten lasten ja lastensuojelun palvelujen piirissä oleville perheille.
Palvelusta voidaan periä käynnin pituuden mukainen käyntimaksu tai kuukausimaksu, joka perustuu perheen kokoon, tuloihin ja palvelun määrään. Perheille voidaan tarjota myös palvelusetelillä tuettua lasten- ja kodinhoitoapua.
Vuonna 2010 lapsiperheiden perhetyön piirissä (kaupungin toiminta ja ostopalvelut) oli yhteensä 742 asiakasta. Tällä hetkellä saatavissa olevan tilaston mukaan käyntejä tehtiin yhteensä 5340. Palvelusetelillä tuettua lasten- ja kodinhoidollista apua sai 137 asiakasta, keskimäärin 27 tuntia/asiakas.
Tähän suuntaan pitää toimintaa kehittää myös muissa kunnissa!
Klikkaa tästä Espoon sote-lautakunnan esitykseen.
Perhetyön ihanteet ja todellisuus eivät kohtaa
VastaaPoista"Sosiaalitoimen standardinomaisesti tarjoama perhetyö on menettänyt uskottavuuttaan, kun perhetyöntekijöiden lausuntoja perheen elämästä käytetään huostaanottoasioissa perhettä vastaan. Perhetyön omat ”ruutuvihkomuistiinpanot” perheen arkaluontoisista asioista vaarantavat perheiden oikeusturvan ja nämä rekisterit kulkevat sosiaalitoimen asiakaskirjausten ulkopuolella eikä niitä luovuteta perheille. "(lainaus Leeni Ikonen)
"Sukupuu ry:ssä on lukuisia perheitä, joilla on kokemusta lastensuojelun perhetyöstä. Monet ovat pettyneet perhetyöntekijöihin, joiden tavoitteena ei ollutkaan konkreettisesti auttaa, vaan etsiä vikoja perheestä ja sitten raportoida niistä eteenpäin. Useissa tapauksissa perhetyöntekijä on lisäksi mennyt huostaanotto-oikeudenkäyntiin todistamaan perhettä vastaan. Tällainen toiminta vie pohjan luottamukselta, emmekä voi suositella kenellekään lastensuojelun perhetyötä. Ko. perhetyöntekijän toimenkuvaa tulee muuttaa sellaiseksi, että perheet saavat tarvitsemaansa apua sen sijaan että tulevat lannistetuiksi."(Sukupuu ry:n kannanotto)
"Viimeisin kuulemani asiakaskokemus perhetyöstä tuli koliikkivauvan äidiltä, joka oli ottanut perhetyöntekijän vapaaehtoisesti kun oli sekoittanut ammatin kodinhoitajaan ja kuvitellut saavansa jotakin käyttökelpoista apua. Perhetyöntekijä ei ollut tehnyt mitään muuta kuin arvostellut äitiä siitä, että asunnossa oli kissankarvoja. Kun äiti olisi halunnut lopettaa tämän hyödyttömän palvelun, sitä jatkettiin sossujen toimesta väkisin. Kissankarvat eivät sentään johtaneet huostaanottoon."
"Ystäväni raitis ja terveet elämäntavat omaava suurperheen äiti erehtyi ottamaan perhetyöntekijän koska ei omien sanojensa mukaan "ymmärtänyt , että se olikin sosiaalitoimiston kyttäri".
Tämäkin äiti sotki perhetyöntekijän kotisisareen ja luuli saavansa kodinhoitoapua.
Perhetyöntekijä urkki ja urkki aikansa ja kun ei muuta moitittavaa löytänyt alkoi syyttää äitiä siitä, että tämän tytär yritti olla "liian täydellinen".
Hyvä kun ei onnistunut vääntämään sairausdiagnoosia tästä kunnollisesta tyttärestä."
"Tukea ei tullut, vanhempia mollattiin lasten kuullen. Jatkuvaa stressiä ja unettomuutta perhetyön takia. Ei kyennyt nukkumaan kun piti siivota edellinen yökin. Jos oli saanut kaikki paikat kiiltämään, yöllä pyöri vaan päässä "mitä unohdin tehdä". Jatkuvaa uhkailua huostaanotolla. Tukemisesta siis kaukana."
"Tuputettiin Alvari perhetyötä. Ihan v..ta. Kyttäsivät vain, ei tehneet mitään, istuivat sohvalla. Olen ollut todella yksin asian kanssa, sattui viime syksynä ja nyt löysin tämän ketjun, itse olisin joutunut lataamoon jos en olis sitä lopettanut, niiden akkojen käynnit aiheutti koko perheeseen kiistaa ja riitaa ja lapset meni huoneesta pois kokonaan ym. Pelkkää kyyläämistä ja neuvomista, enhän minä 4 lapsen äiti osaa kasvattaa en juu ja kaksi lapsetonta maalaisjärjetöntä "tätiä" luulee osaavansa..
Varokaa jos sana Alvarityö!!!! "
http://keskustelu.suomi24.fi/node/9098848
Tällaista perhetyön laatua ei tietenkään pidä hyväksyä. Perhetyön laatua pitää siis edelleen kehittää, samoin perhetyötä tekevien koulutusta, jotta tämänkaltaisia kokemuksia olisi mahdollisimman vähän, ja mieluummin ei yhtään.
VastaaPoista