keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Lapsen mahdollisuus syntyä ilman päihdevaurioita

Keskustelua on käyty monien monien vuosien ajan lapsen mahdollisuudesta syntyä ilman päihdevauriota ja toisaalta raskaana olevan naisen oikeudesta päättää päihteiden käytöstään raskauden aikana ja siitä meneekö hoitoon vai ei. Jälleen yksi STM:n työryhmä valmistelee ehdotuksia asiasta. Nyt julkisuudessa olleet tiedot näistä ehdotuksista ovat oikeansuuntaisia: naiselle taattaisiin subjektiivinen oikeus päästä päihteiden käyttönsä johdosta hoitoon eli raskaana olevalla olisi olisi hoitotakuu päästä hoitoon pikimmmiten. Myös pakkohoito sekä ns. vapaaehtoinen pakkohoito olisi mahdollista syntyvän lapsen suojaamiseksi.

Jokainen FAS- ja Fae-oireyhtymästä kärsivä vauva on myös lastensuojelullisen tuen tarpeessa, usein hyvin intensiivisen laitoksessa tapahtuvan hoidon lisäksi tarvitaan vahvaa tukea, ehkä lapsen koko elämän ajan, koko perheelle. Näiden naisten ja syntyneiden vauvojen hoito on toteutettu menestyksellisesti päihde-ensikodeissa - toiminta on tuloksellista. Järjestämisvastuun näistä erityispalveluista tulisi kuulua sairaanhoitopiireille (ei kuntien sosiaalitoimelle kuten nykyisin), ja sairaanhoitopiiri puolestaan voisi hankkia nämä palvelut räätälöidysti kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisesti esim. suoraan päihde-ensikodeilta - näin ainakin minun mielestä. On taloudellista käyttää niiden yksiköiden palveluja, joissa on useiden vuosien ajan kehitetty juuri tätä hoitoa.

Odotan mielenkiinnolla työryhmän esityksiä. Parhaillaan kaksi ylemmän amk-tutkinnon opiskelijaani on tekemässä opinnäytetyötä päihde-ensikotien vaikuttavuudesta.

Lue tästä myös Helsingin Sanomien pääkirjoitus asiasta "Hoito ennen pakkohoitoa" 22.2.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti