torstai 14. huhtikuuta 2011

Ylen Puhe-ohjelma keskustelee lastensuojelusta

Lauantaina 16.4.2011 klo 9.05 Ylen Puhe-kanavalla ohjelmassa Mahdollinen tehtävä keskustellaan reilun 50 minuutin ajan lastensuojelusta. Toimittaja Heidi Laaksosen kanssa pohdimme mm. huostaanottoja ja sitä, onko niiden määrän vähentäminen mahdollista, eli onko se mahdollinen tehtävä.

Ohjelman uusinnat ovat su klo 1.02 ja ma klo 13.05. Ohjelman voi kuunnella myös Ylen nettisivuilla ensiesityksen jälkeen.

Toimittaja pohtii asiaa myös pakinassaan. Pakina kuuluu radiosta perjantaina 15.4.2011 kello 15:n jälkeen ja vielä uusintana maanantaina klo 10.03. Teksi on luettavissa nettisivuilla.

Ollaan kuulolla.

10 kommenttia:

 1. Just kuuntelin Heidi Laaksosta ja kylläpä täti on varsinainen paatoksellinen kunnan sossutätien vilpittömyydessä. Hyi kauheeta, että ihokarvat nousivat pystyyn. Kyllä kunnassa ei nämä pumpulissa kasvaneet sosiaalityöntekijät tiedä todellisesta elämästä mitään ja niin yksinkertaisia ovat, että käsittävät rakkauden ja rahan kulkevan käsikädessä. Jos perhe on rikas, niin siinä ei voi olla lastensuojeluongelmaa. Jos perhe on köyhä, niin lapset ovat aina lastensuojelun tarpeessa. Mitään muuta näkökantoja näillä sosiaalitädeillä ei ole.
  Minulla on kahdenlaista kokemusta. Lähisukulaiseni on juuri näissä lastensuojelutehtävissä ja ei ole elämää elänyt päivääkään, vaan on täysin pumpulissa kasvanut hienohelma, joka on kuolla hämähäkin näkemisestä. Toinen puoli on tullut kokemuksesta siinä, minkälaisille perheille näitä huostaan otettuja lapsia sitten jaetaan. Kaksi lapsosta on päässyt suoraan sanoakseni psykopaatin perheeseen; näiden huostaan otettujen lasten uusi isä täysi psykopaatti, jolla vain raha merkitsee ja joka kuihdutti omat vanhempansa lypsäen heiltä rahaa ja omaisuutta. Rakkaudesta se mies ei tiedä yhtään mitään.

  VastaaPoista
 2. Kaikkien lastensuojelun toimenpiteiden jälkeen haluan esittää kiitokseni J.P Roosille, joka antoi ajatuksineen uskoa ja toivoa vaikeina hetkinä.

  VastaaPoista
 3. Huostabisnes rulettaa - mutta Rousu ja Heidi Laaksonen sulkevat tiiviisti silmänsä todellisuudelta ja uskovat naivisti "viralliseen totuuteen" Suomen lastensuojelusta.

  Toivon mukaan pikku hiljaa totuus alkaa tihkua julkisuuteenkin, edes pieninä pisaroina, ja esim. edes sosiaali- ja terveysministeriössä tai oikeuslaitoksessa havahduttaisiin piakkoin ruususen unesta.

  VastaaPoista
 4. Kuten nämä anonyymit kommentit osoittavat, on minun vaikea keskustella asiasta kun anonyymi kirjoittaja ei perustele väitteitään eikä tuo esiin seikkoja, joita voisi kommentoida. Anonyymi tyytyy haukkumaan sukulaistaan, minua ja toimittajaa. Tämänkaltaiset kommentit jatkossa tulen poistamaan kokonaan blogistani. Nyt ne jääköön esimerkkinä siitä, miksi en voi tällaisten anonyymien herjanheittäjien kanssa käydä järkevää keskustelua. Arvostaisin sitä, että myös asiakas, jolla on huonoja kokemuksia, kuvaa kokemuksensa ja näin edes perustelee kommenttinsa. Tällaisen tiedon perusteella asioita voisi saada kehitettyä paremmiksi, mikä lienee myös anonyymin kommentin tarkoitus. Haukkumatasolle jäävät kommentit eivät lastensuojelutyön kehittymistä edistä pätkääkään.

  VastaaPoista
 5. esimerkkejä on vaikea saada, koska virkakoneisto pitää tiukasti yhtä ja "omerta" on lähestulkoon aukoton.

  tässä kuitenkin yksi varsin pitkälle viety tapaus
  http://www.fredman-mansson.fi/fi/uutiset/165-laittomasta-huostaanotosta-tuomio-sosiaalijohtajalle-ja-kaupunki-vahingonkorvausvastuuseen

  VastaaPoista
 6. Tuntui turhauttavalta lukea, ettet halua keskustella ,ellei kirjoittaja suostu samaan diskurssiin kanssasi ja perustele väitteitään. Miten itse perustelet veronmaksajien ylläpitämänä virkamiehenä väitteesi siitä, että Suomessa
  -ei muka tapahdu turhia huostaanottoja tilanteessa, jossa huostaanottojen syitä ei tilastoida eikä tutkita
  -että huostaanotto olisi viimesijainen tukimuoto tilanteessa , jossa sosiaalityön- tekijät itse valittavat,ettei aikaa avohuollon tukitomille jää ja kunnat saavat valtiontukea pelkästään huostaanotoista, jotka käsitellään länsimaisia oikeusvaltio- ja puolueettomuusperiaatteita halveksivissa hallinto- oikeuksissa
  - jossa sijaishuoltoa ei valvota mitenkään
  - jossa lastensuojeluviranomaisia ei velvoita mikään vastuu- ja korvausvelvoite.
  - jossa lehdistöä koskee sensuuri suurimmassa osassa lastensuojelukysymyksiä esim. hoidollisissa huostaanotoissa
  - jossa lastensuojelun työmenetelmistä ja tuloksista ei kerätä tai suorastaan estetään viranomaisten toimesta keräämästä suoraa asiakaspalautetta
  -ja jossa lastensuojeluun kriittisesti suhtautuvat kansalaisjärjestöt jäävät automaattisesti ilman RAY:n, kunnan ja valtiontukea?

  VastaaPoista
 7. "Toimittaja Heidi Laaksosta en tunne.

  Hän on jostain syystä nöyrtynyt polvilleen ja niellyt purematta lastensuojelun virallisen opin. Tämä oppi elää sitkeänä käsittäen virheelliset väitteet huostaanottojen syistä (päihde- ja mielenterveysongelmat).

  Olen päivittäin työssäni tekemisissä tämän virallisen lastensuojeluopin kanssa. Parinkymmenen vuoden työkokemuksella olen todennut sen virheelliseksi.

  On valitettavaa, että toimittaja nolasi pakinallaan myös asiallisesti ohjelmassa esiintyneen haastateltavan.

  Hyvä toimittaja Heidi Laaksonen,

  Ehkäpä Sinullakin olisi mahdollisuus vaikuttaa siihen, että maamme sijaishuollossa olevien lasten tilanne viimein saataisiin selvitystyön alle siten, ettei yhdenkään lapsen tarvitsisi kärsiä ala-arvoisesta kohtelusta julkisen vallan suojeluksessa.

  Voisit ehkä vaikuttaa myös siihen, että tilastotkin saataisiin kuntoon niin, että viranomaiset tietäisivät huostaanottojen varsinaiset syyt.

  Keskustelisin mielelläni kanssasi.


  Eduskuntavaalien päivänä 17.4.2011'

  Leeni Ikonen

  VastaaPoista
 8. Hyvät lastensuojelusta kiinnostuneet ja huolta kantavat ihmiset, tukekaa kampanjaa lastensuojelulaitosten valvonnan tehostamiseksi: http://lastensuojelulaitokset.blogspot.com/ - paljon muutakin korjattavaa tietenkin on, mutta jostakin on aloitettava ja jokainen voi tehdä jotakin!

  VastaaPoista
 9. Vieläkö Rousu väittää ettei huostaanottoja huiskita Suomessa miten sattuu. Kuinka kommentoisitte esim. tätä?

  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/vanhempia-ep%C3%A4iltiin-lapsen-pahoinpitelyst%C3%A4-aiheeton-piina-kesti-vuoden/673486

  VastaaPoista
 10. Minulla on yksi toivomus hallitusohjelmaan: perustetaan lastensuojelutyön tutkimusta tekevä organisaatio, ja varmistetaan sille resurssit tutkia lastensuojelutyötä, sen vaikutuksia, sen laatua, sen oikeuskäyttöä, sen työmenetelmiä jne. Keskustelut pyörii muutoin ikuisesti mediajuttujen ja sosiaalisen median keskustelupalstojen väitteiden antaman tiedon varassa. Lastensuojelutyön kehittäminen vaatii perustakseen kunnollisen tutkimukseen perustuvan tietopohjan. Lastensuojelutyön toteutusta tulee tietenkin hyvin tarkoin ja koko ajan seurata, että jokaisen lapsen ja hänen perheensä elämään liittyviä ratkaisuja tehdään parhaimmalla mahdollisella asiantuntemuksella, jossa vanhemmat ja lapsi itse ovat elämänsä asiantuntijoita.

  VastaaPoista