tiistai 30. heinäkuuta 2013

Sosiaalialan ylemmän amk-tutkinnon suorittaneet ovat erinomaisia osaajia myös lastensuojelun sosiaalityöhön

Yle uutisoi 29.7.2013 lastensuojelun tilasta. Uutinen perustui pienimuotoiseen kyselyyn aluehallintovirastoille. Uutisen yhteydessä haastateltiin mm. Talentian edustajaa, joka kantoi huolta henkilöstöpulasta ja sen seurauksista lastensuojelun asiakkaille.

Olen sanan peistä vääntänyt sosiaalityön henkilöstöpulasta mm. Talentian kanssa jo aika pitkään.  Monia toimia tarvitaan, jotta vakanssit saadaan täytettyä osaavilla sosiaalityön ammattilaisia ja että he myös jaksaisivat työssään, sillä suuri työntekijöiden vaihtuvuus ei kerta kaikkiaan anna edellytyksiä vaikuttavalle lastensuojelutyölle.

Jankutan edelleen samasta asiasta: sosiaalialan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet (sosionomi ylempi amk) tulee määritellä päteviksi sosiaalityöntekijän virkaan. Pätevyyteen pitää riittää se, että he ovat suorittaneet jo sosionomi AMK tutkinnon, olleet alansa työssä sen jälkeen vähintään kolmen vuoden ajan ja sen jälkeen lisäksi vielä suorittaneet ylemmän AMK -tutkinnon. Heillä on motivaatio ja osaaminen sosiaalityöhön. Piste.

Tässä linkki Ylen uutiseen

1 kommentti:

  1. Asiaa puhut uudemman kerran. Jostain syystä asiaa ei kuitenkaan oteta vakavasti keskusteluun. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, ettei päteviä eli kelposuuslain mukaisia yliopistosta valmistuneita sosiaalityöntekijöitä ole riittävästi ja tämä on tiedetty jo useamman vuoden ajan. Tästä huolimatta tätä sinun ehdottamaasi vaihtoehtoa pidetään ilmeisesti täysin mahdottomana. Millä sitten vastaamme nyt ja jatkossa lastensuojelun työntekijäpulaan? Mitkä ovat muut vaihtoehdot? Tällä hetkellä ne hyvät "epäpätevät" sosionomi ylempi amk.t eivät pysy pitkään lastensuojelussa , koska heitä ei voida vakinaistaa tehtäviinsä. Tämä työntekijöiden jatkuva vaihtuvuus puolestaan vaikuttaa taas suoraan lapsiperheiden saamaan palveluun. Olisi toivottavaa, että mustasukkaisuus ja kilpailu siitä mistä opinahjosta valmistuu pätevämpiä työntekijöitä loppuisi vihdoin ja viimein. Sen myötä tähänkin asiaan saattaisi löytyä ratkaisu joka hyödyttäisi kaikkia.

    VastaaPoista