tiistai 21. elokuuta 2012

Myötä ja vastamäessä

Julkaistu Metalliliiton Ahjo-lehdessä kesäkuussa(tavoittaa 160 000 lukijaa)

Parisuhde on yksi tärkeimmistä aikuissuhteistamme ja keskeinen hyvinvointimme lähde – tai sitten kaiken loppu, kuten viimeajan perhesurmista voisi päätellä. Tutkimusten mukaan naimisissa olevat henkilöt ovat keskimäärin terveempiä ja onnellisempia kuin naimattomat. Erityisesti yksin elävät miehet voivat usein huonosti. Saman kumppanin kanssa ei eletä koko aikuisikää. Suomi on kolmen kärjessä Euroopan erotilastoissa. Kun v.1965 solmittiin reilu 36 000 avioliittoa ja eroja kirjattiin vajaa 4600, niin v. 2011 avioliittoja solmittiin vain 28 400 ja eroja oli jo 13 500. Ensimmäisen avioliiton mies solmii vasta 32,9 ikäisenä ja nainen 30,6 ikäisenä, kun v.1965 mentiin avioliittoon 8 vuotta nuorempana. Ensimmäisen avioliiton kesto on lyhentynyt.

Avio- että avoliittojen purkautuminen koskettaa vuosittain noin 30 000 lasta. Eroihin saattaa liittyä kaikkia osapuolia vaurioittavia taisteluja lapsesta. Vanhempien eroilla onkin huomattavia sosiaalisia ja terveydellisiä seurausvaikutuksia lapsille ja aikuisille. Parisuhde vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin ja perheväkivallan esiintymiseen, syrjäytymisvaaraan ja sairastavuusriskiin.

Parisuhteessa elämisen taitoihin kannattaisi siis satsata. Seurusteluikään tulevat nuoret tarvitsevat parisuhdetaitojen perusopetusta. Nykyisin parisuhdekursseille on ruuhkaa, apua tarvitessa joutuu kuukausien jonoihin perheneuvolaan tai kirkon perheasiainkeskuksiin, eikä eron uhatessa ole erosovittelua riittävästi. Parisuhteen kunto kiinnostaa kuitenkin ihmisiä: se on kestoaihe naisten- ja perhelehdissä ja myös miesten verkostoissa. Parisuhteen roolikartan® avulla voi jokainen kehittyä kumppanina, rakastajana tai arjen sankarina.

Kun itse hain ikivanhan lain aikana avioeroa, oli meidän keskusteltava erosovittelijan luona yhden kerran yhdessä ja kumpikin vielä erikseen. Asumuserossa piti asua pari vuotta ja vasta sen jälkeen ero myönnettiin. Kun siitä parin vuosikymmenen päästä erosin avoliitosta kolmen lapsen huoltajana, sovimme keskenämme omaisuudesta sekä lastenvalvojalla lasten huollosta. Erosovittelua ei ollut aikuisille eikä lapsille. Nykyinen avioliittolaki ja uusi kansainvälisestikin ainutlaatuinen avoliittolakimme eivät edellytä pakollista erosovittelua. Avoliittolaki koskee yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta asuneita, ja joilla on yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Kataisen hallitusohjelma lupaa parantaa parisuhdeneuvontaa ja erosovittelua, jota onkin jo kehitetty järjestöjen toimin, ja parisuhde-koulutuspäiville kokoontuu satoja asiantuntijoita vuosittain. Hyvän eron tekemiseen voi hakea tietoa ja käytännön tukea Eroneuvo.fi sivuilta tai Parisuhdekeskus Katajasta. Väestöliitto on tehnyt pitkään työtä toimivan parisuhteen ja vanhemmuuden eteen. Onpa kehitetty myös Vastaamo.fi nettineuvontaa ehkäisevänä psykoterapiapalveluna. Parhaillaan kokeillaan lapsen edun mukaista huoltoriitojen sovittelua, jossa tuomaria avustaa psykologi tai sosiaalityöntekijä. Hyvä parisuhde on perusta yhteiskunnalle!

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoituss ja otit todella tärkeän tekijän, lapsen, mukaan keskusteluun. Aina ei asiat ole vain itsestä tai puolisosta kiinni vaan on myös se yhteinen "kolmas osapuoli".

    VastaaPoista