lauantai 16. maaliskuuta 2013

Sijaishuollon kokonaistilasta pitää tehdä kunnon selvitys

Lastensuojelun kehittämistarpeista on tällä viikolla puhuttu mediassa. Sosiaalialan ay-järjestö Talentia julkaisi oman lastensuojelun pelastusohjelmansa (linkki alla). Sen erilaiset vaatimukset ovat perusteltuja. Yksittäisten toimenpiteiden toteuttaminen vaatii minusta "ison kuvan" piirtämistä hyvin toimivasta lastensuojelusta. Tällainen kokonaisnäkemys ja päämäärä pitää kirkastaa. Siinä pitää olla myös näkemys miten lastensuojelua ohjataan kansallisesti ja paikallisesti. Tästä yritän kirjoittaa artikkelia.

Aulikki Kananojan työryhmän työlle annettiin jatkoaikaa kesäkuuhun. Aulikki kävi 7.3.2013 lapsiasiavaltuutetun neuvottelukunnan kokouksessa esittämässä työryhmän työn tämän vaiheen tilannetta ja arvioita kehitystoimista, ja sai meiltä työhön evästystä. Aika perusteellisia lastensuojelua sekä lapsiperheiden palvelujärjestelmän kehittämistoimia pitäisi työryhmän uskaltaa kirjoittaa, ja myös kirjoittaa näkyviin se, mikä lastensuojelussa toimii hyvin.

Lastensuojelun tulee olla uuden aikakauden alussa. Vaikka monia ja monia asioita pitää kohentaa, olisi yksi kiireellisimmistä sijaishuollon kokonaistilan perusteellinen selvittäminen. Sellaista ei ole ole minun muistini (35 vuoden lastensuojelun työtausta) mukaan tehty. Lastensuojelun kehittämisohjelmassa (2004-2006), tehtiin sijaishuollon nykytilasta pienimuotoinen selvitys ja sen pohjalta kehittämisehdotukset. Sen perustalta olisi hyvä edetä (taisi olla Laaksonen & Känkänen tekemä raportti).

Kuntaliitto julkaisi myös tällä viikolla 14.3.2013 yhteenvedon lastensuojelua koskeneesta kyselystä, joka tehtiin alan johtaville kuntavirkamiehille (linkki alla). Kyselyraporttia ei vielä näkynyt Kuntaliiton sivuilla, vain siis yhteenvetotiedote. Kerätty tieto täydentää sitä tietoa, jonka keräsin laajalla kuntakyselyllä syksyllä 2010, ja jonka raportin käsikirjoituksen toimitin Kuntaliitolle joulukuussa 2011. Jo siinä kyselyssä kävi ilmi mm. suuret asiakasmäärät, ja toki monta muutakin tulosta.

Tässä linkki Talentian ao.sivulle. (Lastensuojelun pelastusohjelma)

Tässä linkki Kuntaliiton ao.sivulle:
Tiedote  (13.3.2013 Haatainen)
Kyselyn yhteenveto. (14.3.2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti