keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Lastensuojelun työvälineitä - Taikamatka ja Vanhempien Akatemia

Lastensuojelutyössä käytetään nykyisin hyvin monenlaisia menetelmiä ja välineitä, joiden tasapuoliseen esittelyyn en aio ryhtyä. Luen alan ammattikirjallisuutta ja lehtiä, joista poimin silloin tällöin esiteltäväksi joitakin.

Taikamatka-työväline

Lapsen elämänkulun jäsentyminen lapselle on tärkeää, kuten kenelle tahansa meistä oman elämänjanan hahmottaminen. Lastensuojelulapsen elämässä se on usein paljon vaikeampaa. Siihen tarvitaan välineitä, joilla voidaan taltioida elämän erilaisia asioita ja tapahtumia: oman elämäni kirja, valokuvat, verkostokartat, sukupuut jne. Nyt on tämän työn tueksi kehitetty myös tietokoneella käytettävä elämäntarina ja muistelupeli, jolla voidaan kartoittaa ja kuvata lapsen kokemuksia leikinomaisin keinoin.

Pelastakaa Lapset ry:n aloitteesta on syntynyt Taikamatkapeli, jota on kehitetty ja se on testikäytössä nyt järjestön Pohjois-Suomen aluetoimistossa. Pelin on tehnyt vapaaehtoistyönä Susanna Ojalehto. (lähde: Pelastakaa Lapset jäsenlehti 5/2011, jossa työvälineestä puhutaan "Kohtaamisen työvälineenä"). En löytänyt Pelan sivuilta lisätietoa asiasta. Seurataan siis uutisointia.

Vanhempien Akatemia

Toinen esiteltävä asia liittyy ehkäisevään lastensuojeluun. Olen tästä kirjoittanut jo aiemminkin. Minusta on hienoa, että Nuorten Ystävät ry, joka perinteisesti ja vahvemmin on tunnettu erityisesti lastensuojelun sijaishuollosta, on käynnistänyt toiminnan, joka tavoittaa periaatteessa kaikki vanhemmat. Ray:n tuella toteutetaan 2011-2013 Vanhempien Akatemia-hanke, jossa järjestetään mm. erittäin suosituksi tulleita yleisöluentoja vanhemmuutta ja perhettä koskevista teemoista huippu-asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi luodaan pysyvää verkostopohjaista toimintaa vanhemmille vanhempien kanssa. Lisäksi järjestetään koulutusta ja valmennusta mm. vuorovaikutustaitoihin ja parisuhteeseen liittyen, Eroneuvo-tilaisuuksia, perheliikuntakursseja, erilaisia työpajoja elokuvanteon, romulelujen yms. parissa, vanhempainiltoja netissä, isät halutaan myös poistaa paitsiosta isille suunntalulla toiminnalla.

Minusta tämä on sellaista toimintaa, johon kaikki vanhemmat eri kunnissa pitäisi päästä osalliseksi - nyt hanke toimii pääosin Oulun seudulla (yleisöluentoja on ollut koko Suomen alueella). Tämänkaltainen eri toimijoiden yhteistyöhön (neuvolat, päivähoito, järjestöt, liikuntaseurat, koulut, nuoristyö jne.)perustuva toiminta tulee olla vakiintunut osa kehittyvää perhekeskus-toimintatapaa. Perhekeskus-toimintapaa kehitetään parhaillaan lukuisissa kunnissa yhteistyössä. Toimintatapa voi toimia, vaikka ajatuksella, että jokainen päiväkoti ja koulu on lapsiperheen voimavarakeskus, jonka tiloissa voivat myös vanhemmat omaehtoisesti kokoontua ja jossa muutoinkin toimitaan Vanhempien Akatemian tavoin kunkin lapsuuden ikävaiheen tarpeiden mukaisesti.

Klikkaa tästä Vanhempien Akatemian sivuille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti