lauantai 22. syyskuuta 2012

Lapsen etu huoltoriidoissa

Lapsen etu vanhempien huoltoriidoissa ei ole toteutunut. Lapsen kehitys on voinut vakavasti vaurioitua riitojen keskellä ja on tarvittu myös lastensuojelun tukitoimia. Yksi keskeinen ehkäisevän lastensuojelun mahdollisuus on tuen saanti vanhemmille ja lapselle huoltoriidoissa.

Lapsiasiavaltuutettu on antanut perusteellisen lausunnon asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovitteluprosessin laajentamisesta. Tähän suuntaan toimintaa tulee kehittää.

Tiivistelmä lausunnosta:
Asiantuntija-avusteista (psykologi/sosiaalityöntekijä) lasten vanhempien huoltoriitojen sovittelua on kokeiltu toistaiseksi neljässä käräjäoikeudessa. Oikeusministeriön asettaman työryhmän mietinnössä (36/2012) ehdotetaan asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen sovittelun laajentamista valtakunnalliseksi toimintatavaksi. Tähän liittyen kokeilun työryhmä esittää mm. että asiantuntijapalveluiden järjestäminen huoltoriitojen sovitteluun tulisi kuntien lakisääteiseksi tehtäväksi, että asiantuntija-avustajien pätevyysvaatimukset kirjattaisiin lakiin ja että sovitteluistunnon järjestämisajasta säädettäisiin lailla.

Lue koko lapsiasiavaltuutetun lausunto tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti