lauantai 29. syyskuuta 2012

Suojele unelmia, vaali toivoa: nuorten suositukset lastensuojelun laadun kehittämiseksi

Olin torstaina 27.9. lapsiasiavaltuutetun kutsumassa tilaisuudessa, jossa julkaistiin sijoitettuina olleiden nuorten työstämä kirja. Sen valmisteluun oli osallistunut 120 sijoitettua nuorta eri puolilla Suomea. Tilaisuudet olivat nuorilta nuorille -vertaistyöpajoja. Ydinryhmänä toimi Pesäpuu ry:n Selvitytyjät -ryhmässa mukana olevat sijoitetut nuoret.

Nuoret ovat koostaneet Vaalimisohjelman lastensuojelussa toimiville aikuisille. Se kertoo, mitä meistä jokainen voi tehdä paremman lastensuojelun hyväksi. Keskeinen viesti on, että nuoren elämän omia unelmia ja toivoa tulee tukea. Unelmat ovat tavallisia elämän asioita, joihin nuori pyrkii. Ja ilman toivoa tulevaisuudestaan ei unelmia kohti jaksa ponnistella.

Nuoret ovat laatineet myös toimenpide-ehdotukset lastensuojelun laadun parantamiseksi. Siinä he korostavat mm. tiedon antamista nuorelle ymmärrettävästi huostaanotosta ja kaikesta mitä sijaishuoltoon liittyy. Nuoret toivovat myös sosiaalityöntekijältä kiinnostusta sijoitetun lapsen elämään, ja monia muitakin tärkeitä asioita, joiden toteuttaminen ei useinkaan ole edes resurssikysymys. Nuoret toivovat, että he saisivat olla tavallisia nuoria, sillä vielä on paljon ennakkoluuloja ja leimaamista esim. siksi, että nuori käy koulua lastenkodista käsin.

Julkistamistilaisuudessa eri tahot kertoivat omista lupauksistaan, joilla ottavat nuorten viestin vastaan ja pyrkivät kehittämään omaa toimintaansa. Entinen työpaikkani Kuntaliitto mm. aikoo tehdä kunnille kyselyn marraskuussa lastensuojelun tilanteesta. Tietoa toki aina tarvitaan, mutta enpä usko, että lastensuojelun tilanne olisi kovasti ehtinyt muuttua siitä, kun edellinen laaja kysely tehtiin 2010 syksyllä. Vastasin sen tekemisestä ja tuloksista. Kyselyn tulosraporttiin kirjoitettiin myös johtopäätökset kuntien tilanteesta sekä kehittämissuositukset. Niiden toteuttamiseen pitäisi ryhtyä.

Keskustelin tilaisuudessa myös Valviran valvontaviranomaisten kanssa. Lastensuojelun sijaishuollon valtakunnallinen kolmivuotinen valvontaohjelma (1.1.2012 alk.) tulee varmasti kohentamaan sijaishuollon laatua. Samoin Valviran antama sosiaalihuollon asiakasyksiköille annettu omavalvonta-ohje. Perhehoidon valvonnassa on kehittämisen varaa kovasti, ja muutoinkin ennakkovalvonnassa. Koulutus on tässäkin tärkeää, jotta jo ennalta voitaisiin ehkäistä laatuongelmia.

Itse lupasin viedä nuorten julkaisun tiedoksi koko sosiaalialan ammattikorkeakouluverkostolle, sillä pääosa lastensuojelun henkilöstöstä koulutetaan ammattikorkeakouluissa. Lisäksi lupasin ottaa julkaisun osaksi omaa opetustani ja meidän ammattikorkeakoulun lastensuojelun opetusta.

Kirjan lisäksi Selviytyjät-ryhmä on työstänyt myös kaksi mainiota opasta: toisen sijoitetulle nuorelle itseelleen "Uskomme sinuun - Usko sinäkin, ja vastaava opas aikuisille. Kaikki julkaisut on erittäin miellyttäviä lukea, selkeitä ja visuaalisia. Nyt julkaistu Suojele unelmia, vaali toivoa, on erittäin kaunis ja hyvin toimitettu kirja. Kiitos mysö taittofirmalle Workshop Pälviä Oy.

Tässä linkki lapsiasiavaltuutetun sivuille. Nuorten julkaisuun kannattaa ehdottomasti tutustua ja ottaa se omassa työssä toimeenpantavaksi.

Nuorten ääni kuului myös eduskunnassa. Lue 27.9. käydystä lastensuojelukeskustelusta eduskunnassa.

Tässä linkki Valviran sivuille, josta löytyy sijaishuollon valvonta-ohjelma sekä oma-valvonta-ohje 5.4.2012.

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa todellisuuteen. Tässä muutama kansalaismielipide siitä, miten kuntien sosiaalitoimet ovat lastensuojelutyössä onnistuneet. Korutonta kertomaa.

    http://markopekkarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119595-sossuille-rangaistuksia

    VastaaPoista
  2. On aika turhauttavaa kun nimettömät kommentaattorit kehottavat tervetulleeksi todellisuuteen. Missä te luulette minun elävän - olen kolunnut lastensuojelun työsarkaa laidasta laitaan päivistystä ja erityislastenkotia myöten. Tiedän ongelmat ja myös toimin, jotta muutosta parempaan tapahtuu. Maailma ei kuitenkaan ole valmis, eikä täydellinen ja lastensuojelun kyseessä ollen, lienee niin, että aina jää parantamisen varaa. Toivoisin, että kaikki nimettömät arvostelijat kokoaisivat voimansa ja liittoutuisivat minun kaltaisten kanssa, ja yhdessä yrittäisimme saada muutoksia aikaan. Nyt jokainen piipittää itsekseen... taidan muuttaa blogini asetuksia, niin että kommentin julkaisemin edellyttää omalla nimellä kirjoittamista.

    VastaaPoista